Sweden Rock Festival 07.06.2023 – 10.06.2023.

Sa 171.580 prodanih karata ovogodišnji 4-dnevni Sweden Rock Festival je debelo nadmašio sva prethodna izdanja. Sjećam se svog prvog posjeta 2004. i slavodobitne objave da je svih 20.000 ulaznica po danu, odnosno 60.000 (20.000 x 3) za cijelo vrijeme festivala bilo rasprodano.

Još donedavno su iz „organizacijskog komiteta“ SRF-a tvrdili da će, bez obzira na prostorne mogućnosti, držati kapacitet ograničen na 30.-35.000 po danu. Malo morgen! Kapital koji stoji iza vlasnika, Live Nation korporacije iz SAD-a nema milosti. Stoga su, radi povećanja kapaciteta, u organizaciji prostora napravljene neke promjene. Najveća i najuočljivija je izostanak centralnog, otvorenog šatora koji se nalazio točno između 2 glavne pozornice, Festival i Rock Stage. Time se dobio dodatni ogromni prostor. Ali i značajno smanjio komfor posjetiteljima. S druge strane, otvoreni su dodatni sadržaji u okviru festivala pa je svatko imao mogućnosti nešto naći za zabavu.

Osim gužve unutar festivalskog prostora, enormna gužva je bila i izvan. Nakon dugo, dugo vremena sam došao cijeli dan prije početka i već tada su se prema festivalu slijevale kolone vozila. Na dan festivala na prilaznim cestama je bilo prilično kaotično a pronalazak parkinga ravan dobitku na lutriji!

Ali osjećaj kad dođeš pred početak, kad se još sve slaže, kad se svi muvaju okolo, je nenadmašan. Noć prije početka festivala je nešto posebno. Tad smo još svi odmorni, orni i željni zabave a gladni metala.

07.06.2022. Sweden Rock Festival, 1.dan

Eradikated je bio bend koji je otvorio ovogodišnje izdanje Sweden Rock Festa sviravši na Sweden Rock Stage-u. Thrash u Slayer maniri. Mosh pit koji se formirao u podne, prvog dana, već na prvom bendu je bio dobar znak da su posjetitelji bili jako raspoloženi i s nestrpljenjem čekali ovaj festival.

Već u 14:00 su počeli Dynazty, odličan bend koji nas je posjetio i u Zagrebu u pandemijsko doba. Teško da je zagrijavanje za festival moglo početi bolje. I veselije. I vrelije. Dynazty su imali zavidne bacače plamena na pozornici, svu silu pirotehnike a ni konfeta nije nedostajalo. Mali Kiss.

Jednom sam, kupivši određeni broj cdova od Nuclear Blasta, dobio gratis cd. Bio je to album od Deathstars pa sam i njih malo otišao pogledati. Iako je to značilo pogledati pjesmu dvije manje od Dynazty. No, to je taj krimen festivala gdje je velika vjerojatnost preklapanja zanimljivih bendova. Iako Deathstars definitivno ne spadaju u mojoj glazbeni ukus, uživo su bili jako zanimljivi za pogledati. Da se nisu poklapali s bendom koji me je zanimao, rado bih pogledao njihov cijeli koncert.

Soilwork su bili prvi bend na glavnoj pozornici, Festival stage. Pogledao sam pjesmu dvije. Nije moja uža specijalnost. Pogotovo nisu ni Ukrajinci Jinjer koji su trebali svirati na nasuprotnoj pozornici, Rock stage, nakon završetka Soilworka.

Otišao sam do najmanje pozornice vidjeti kako izgleda i zvuči norveški bend Spidergawd za koje nisam nikad čuo. Očekivao sam neki black metal bend a dobio odličan melodični metal bend. Njih sam pogledao do kraja.

I opet je u sljedećem setu došlo do preklapanja: Enforcer od 16:15 do 17:15 a Angra od 16:30 do 17:30. Mislio sam pogledati pola Enforcera pa otići na Angru (za koju sam potpuno izgubio interes od kad pjeva Fabio Lione) i pogledati drugu polovinu njihovog koncerta. Međutim, Enforcer je bio tako dobar koncert da nije bilo šanse propustiti niti jednu njihovu sekundu. Enforcer su svirali u ogromnom šatoru pa je i rasvjeta imala smisla iako je vani bio dan. Kad dođeš ispred pozornice na kojoj stoje 3 panoa, centralni s logom benda i 2 bočna, na kojima piše (lijevo) HEAVY (a desno) METAL onda znaš da nema zabune gdje si došao: na čistokrvni, tradicionalni metal koncert 80tih. Raj zemaljski! Svi elementi su bili tu: imidž, pozeraj, garderoba, ponašanje, koža, nitne, brkovi, rifovi, pjesme… Definitivno jedan od najboljih koncerata na ovogodišnjem festivalu. Iako sam se nadao, nisam dočekao da sviraju Let na drugi svijet, njihovu obradu legendarne pjesme Divljih Jagoda.

Svirali suDestroyer, Undying Evil, From Beyond ,Live for the Night ,Zenith of the Black Sun, Coming Alive, Below the Slumber, Mesmerized by Fire, Running in Menace, Take Me Out of This Nightmare, Katana, Midnight Vice 

Došavši kasnije na zadnje 2 pjesme od Angre, sam sam sebi aplaudirao na mudroj odluci. Već dugo nisam gledao koncert jednog tako dobrog benda koji je bio tako beskrvan kao Angrin. Šteta za takav bend.

Sljedećih sat i pol nije bilo ništa zanimljivo e da bi opet od 19:00 do 20:00 svirala u isto vrijeme 2 benda koja su bila u bilješkama pod „obavezno pogledati“: thrash legende Testament (koje sam prvi puta pogledao pradavne 1988. na Monsters of Rock festivalu u Njemačkoj) i norveški glam WigWam. Čitam da naše slastičarne, od kad su digle kuglu sladoleda na 2+ eura, više ne daju pola- pola. U ovom slučaju, pola – pola je bila jedina opcija. Prvo sam pogledao WigWam a onda Testament (jer je bio na Rock stage, bliže Festival stage, na koju je odmah poslije trebalo odjuriti).

WigWam je stvarno živopisan bend, glam u onom najdoslovnijem smislu, barem što se tiče pjevačevog imidža. A glazbeno, prva liga melodičnog skandinavskog metala. Stvarno mi je bilo krivo što nisam mogao pogledati cijeli njihov koncert ali nisam mogao baš u cijelosti propustiti Testament.

Dosta puta sam ih u životu gledao ali najviše mi se dojmio njihov koncert na Barcelona Rock Festu. Sutradan sam na aerodromu sreo Alexa Skolnicka koji je također išao za Njemačku, kao i ja (morao sam presjedati pa onda za Zagreb).

Testament su imali zanimljivu scenografiju: drevne ruševine. Mene su podsjećale na scene iz Hobita. Nema se što posebno napisati o koncertu Testamentu. Pržiona sto na sat.

Bio sam spreman u 20:15 za odbrojavanje: 3, 2, 1… Def Leppard! Njihov 5. nastup na festivalu a meni 11. odgledani koncert. Ovu proljetno – ljetnu europsku turneju su u paketu s Motley Crue. Svaki nastup se izmjenjuju na poziciji headlinera. Istina, više bih volio da su ovdje Motley Crue prvi a Def Leppard glavni, no što je tu je. Motley Crue su nesumnjivo ultimativne zvijezde u Švedskoj, što sam već imao priliku vidjeti. Taj paket, u istom tom rasporedu, sam pogledao i par dana prije, 29.05. u Budimpešti, u ogromnoj areni MVM Dome koja je bila… kompletno sjedeća! Ima li išta nevjerojatnije nego ići na heavy metal koncert i sjediti i na parketu?

Za Def Leppard sam već nekoliko puta izjavljivao (i ostajao živ!) da su mi vjerojatno najbolji live bend uopće. Sklon sam potvrditi tu tezu. Niti nakon ova 2 koncerta im nisam našao zamjerku. Cijelom pozadinom pozornice je dominirao veliki video ekran na kojemu su se izmjenjivale animacije koje su pratile svaku pjesmu te kadrovi s večerašnjeg i nekih njihovih starih koncerata. Def Leppard su izdali album Diamonds Star Halos i ovo je bila promotivna turneja povodom tog albuma. Čak 3 pjesme su našle svoje mjesto u setu a s Take What You Want su i krenuli. Prvi je svoje mjesto na pozornici zauzeo bubnjar Rick Allen a onda su se i ostali pojavili. Kad sam već s komentarima u Hobitu, Joe Elliot sada ima kosu iste „boje“ kao i Gandalf the White. Let’s Get Rocked, Animal, Foolin’ i Armaggedon It je kvartet mega hitova. Nakon Kick, s novog albuma, sljedeći blok je bio malo mekši a na kraju i akustični. I Joe se primio gitare. Kad god čujem i vidim Rocket, uvijek se sjetim diskoteke The Best u Zagrebu kad su početkom 90tih (recimo, 1993.) demostrirali svoj audio i vizualni sustav (imali su lasere) uz remix verziju ove pjesme. Koja već sama po sebi zvuči kao da je soundtrack Odiseje u svemiru. Def Leppard imaju toliko top hitova da je teško ubaciti išta a da se ne preskoči nešto esencijalno. Završni klimaks je, manje više, uvijek s još jednim kvartetom: Hysteria (s produženim solom), Pour Some Suger On Me, Rock Of Ages (koju sam prvi put čuo na Watson kazeti koju mi je posudio moj prijatelj Čorak 1984.) i na kraju Photograph. Nemam više što ni dodati ni oduzeti kad su u pitanju recenzije Def Leppard koncerta. Klasa. Spektakl. Savršeni zvuk. Savršena izvedba.

Motley Crue su mi nebrojeno puno puta bili bolji sada u Švedskoj nego nekidan u Budimpešti. Teško je napisati suvisli razlog zašto. Naprosto je tako bilo. Iako je u Budimpešti bilo more publike, a publika bila aktivna, ovdje su Motley bolje zvučali i izgledali kao bend. Stalno se provlači teza da oni uopće ne sviraju apsolutno ništa nego da sve ide s trake. Teško. Teško da netko može Vinceovo frfljanje riječi tako snimiti. Gitarist John 5 je za mene osvježenje jer rifovi konačno zvuče u originalu a ne kao brljotine kako ih je zadnjih 20 godina (barem što sam ja gledao) svirao Mick Mars. Jedino mi nije jasna njegova jakna. Lik izgleda kao da čuva ovce na Grmeču. Zapravo, kad malo razmislim, najiritantniji lik u Motley Crue je definitivno Tommy Lee. On je pozdravio 60.-70.000 posjetitelja na festivalu? Osim ako nije računao i na one od prošle godine! Set list je isti zacementirani best of koji sviraju od prošlog milenijuma. Ne mogu dovoljno apostrofirati koliko mi je iritantna Anarchy in the UK, bez obzira što je samo dio „medley-a“. Konkurenciju u iritantnosti ima u Blitzkrieg Bop. Đubre. Da taj bend nema vagon fanstastičnih pjesama ne bih ništa rekao. Ovako, imam osjećaj kao da nam se sprdaju.

To su bile lošije strane koncerta. A sad one bolje. Kad se prolomio rif od Wild Side, jedne mega pjesme, svima je tlak skočio na 800! Motley naprosto imaju „atitude“ i kad se pojave na pozornici to je naprosto ono „nešto“. Nikki Sixx je izgledao fantastično u crveno-bijelo-crnoj koži i nitnama. U jednom trenutku je u Budimpešti dovukao iz publike neku klinku. Rekao je da mu je drago vidjeti i ovako mlade klince u publici i da su oni zalog za budućnost HEAVY METALA. Namjerno sam riječi heavy metal napisao velikim slovima jer se ne sjećam da sam ga ikad čuo da je tu sintagmu izgovorio a pogotovo ne na takav način. A nema jačeg metala od Shout At The Devil, koja je bila odmah iza Wild Side. Bio sam najsretniji i najponosniji klinac-metalac u Slavonskom Brodu kad sam 1984. nabavio ploču. Tata mog prijatelja je radio u Njemačkoj ali je često dolazio u Brod pa sam preko njega naručio tu ploču. Igore, hvala ti do neba. Igorov tata, hvala i Vama! Ta ploča je bila sve ono što me tada kao klinca fasciniralo. Imidž, omot, pjesme, produkcija. I dan danas mi je taj album u top 25 svih vremena. Iako mi je bilo drago čuti i nešto s prvog albuma, Too Fast For Love, naslovna pjesma, koju su i svirali definitivno ne spada u najbolje s tog albuma. Inače, to je album kojeg je radijski voditelj Anto Batinović pustio u svojoj emisiji Po vašem izboru, četvrtkom u 12:15, također negdje 1984. godine i jako me usrećio. Inače, na mojoj listi ljudi koje bih intervjuirati jer su među najzaslužnijim za moj glazbeni razvoj u punoglavog metalca su definitivno Ante Batinović i Jadranka Janković. Ante Batinović svakako zbog svoje emisije a Jadranka Janković zbog svojih tekstova. Ne znam što sam više i željnije iščekivao, četvrtke ili dane kad je izlazio časopis Rock.

Motley Crue su koristili isti video ekran kao i Def Leppard. I ovdje su animacije na neki način pratile pjesme, ako ništa drugo, logo u njima je bio onaj koji je bio na albumima s kojima su bile pjesme koje su svirali. U pjesmi Saints Of Los Angeles, animacija je predstavljala futuristički Los Angeles. Opet se moram „očešati“ o Tommy Lee-ja i njegov „show me tits“. Lagano je naporan s tim. Uspio je animirati dvije tri cure da dignu majice.

Kad se piše o koncertu Motley Crue, ne mogu se preskočiti njihove plesačice a ujedno i pjevačice. One su pred kraj koncerta, u pjesmi Girls, Girls, Girls dobile društvo u vidu 2 ogromne napuhane lutke, sa svake strane pozornice po jedna. Sve 4 „lutke“ su bile u nekom futurističkom kostimu. Primal Scream i na kraju Kickstart My Heart su zaključile ovaj (za Motley Crue standarde) iznenađujuće dobar koncert.

Svirali su: Wild side, Shout at the devil, Too fast for love, Don’t go away mad (just go away), Saints of Los Angeles, Live wire, Looks that kill, The Dirt (est. 1981), Rock and roll, part 2 / Smokin’ in the boys room / Helter skelter / Anarchy in the U.K. / Blitzkrieg Bop, Home sweet home, Dr. Feelgood ,Some ol’ situation (S.O.S.), Girls, girls, girls, Primal scream, Kickstart my heart

08.06.2022. Sweden Rock Festival, 2.dan

Korpiklaani, finski folk metalci su bili prvi koje sam gledao drugog dana. Iako to nije glazba koju ću slušati kod kuće, na ovakvim koncertima, ako se ne poklapaju s nečim što volim, rado ću pogledati. Osim toga, kad gledate takav koncert s masom oduševljenih metalaca onda nešto tog oduševljenja zrakom, poput covida, prijeđe i na vas.

Lita Ford je prvi izvođač(ica) koji me je stvarno zanimao. Od kad sam krajem 80tih čuo njen album Lita (komercijalno najuspješniji) rado ju slušam i gledam kad imam priliku. Ona je tipičan primjerak sweet iliti hair metala 80tih. Osim toga, u svom cv-u ima i hodanje s Tonny Iommijem te Chris Holmesom iz W..A.S.P. a na kraju se udala (i relativno nedavno) rastala od pjevača grupe Nitro. Koncert je počela s 2 pjesme s prva 2 albuma, Gotta Let Go pa Larger Than Life. Back To The Cave mi je jedna od njenih najboljih pjesama. Uz sijaset odličnih kojih ima, ignoriranje istih ju nimalo ne tišti pa bez imalo srama svira obradu od Sex Pistols!? Kome??? Njen najveći hit, inače duet s Ozzyjem, Close My Eyes Forever i na kraju Kiss Me Deadly su zatvorile njen koncert.

Svirali su: Gotta Let Go, Larger Than Life, Relentless, Back to the Cave, Can’t Catch Me, Cherry Bomb (pjesma od njenog prvog benda The Runaways), Black Leather (Sex Pistols obrada), Close My Eyes Forever, Kiss Me Deadly

U zadnje vrijeme, gdje su na festivalima Iron Maiden, tu su i British Lion, meni potpuno nesvrsishoviti bend ikone metala, Steve Harrisa. Kad je izašao, probao sam slušati njihov prvi album i nisam daleko dogurao. Za drugi nisam imao vremena. Bez obzira na sve to, propustiti priliku gledati Harrisa iz klupske blizine nije bila opcija. Svoje mišljenje o ovom pub bendu nisam promijenio niti nakon koncerta. Nema tu nikakve zamjerke na svirku. Jednostavno, pjesme nisu ništa posebno.  Naravno, Harris se razletio po pozornici. Mislim da sam ga više fotografirao sada nego kasnije na Maidenovom koncertu.

Ove godine je očito bilo dosta preklapanja pa sam zbog U.D.O.-e propustio švedski melodični bend Crowne. U.D.O. je svoj set započeo na Festival stage u 16:15 a završio u 17:30. Kako je jedno vrijeme nastupao pod imenom Dirkschneider svirajući samo pjesme od Accept, odlučio je pod imenom U.D.O. svirati samo pjesme tog benda. Što je apsolutno legitimno i u redu. Samo, ima jedan problem. Iako su njegove pjesme top metal pjesme, U.D.O., naime, nema hitove niti hitoidne pjesme. A hitovi su nasušni kad svirate popodne na najvećoj pozornici za lijepog sunčanog dana. Iako mu je sada u bendu originalni basist Accepta, Peter Baltes, ikona njemačkog metala, i jedna od najvećih faca u metalu uopće, ne mogu se oteti dojmu da mi je na koncertu nešto falilo. Neki začin da koncert bez zamjerke bude top. A nije. Možda je problem i u visokim standardima i mojim očekivanjima ispune tih visokih standarda koje je (pjevač) Udo sa svojim bendovima Accept, U.D.O. i Dirkschneider sam postavio.

Odmah po završetku sam odjurio do nasuprotne pozornice, Rock stage gdje su nas samo minute dijelile od početka koncerta grupe Kamelot. Moj odnos prema njima je onako, toplo – hladno – toplo (to je zadnje, aktualno stanje). Gledao sam ih zimus u Budimpešti i bio ugodno iznenađen. Odličan, show, pravi spektakl. Pozornica je bila u fantasy stilu a pjevač je imao društvo u vidu fantastične pjevačice koja me je već u Budimpešti fascinirala. Pogotovo kad je iz grla onakve krhke djeve počeo izlaziti onakvo growl pjevanje. Melissa Bonny je klasa i pol.

U gotovo svakoj pjesmi vatra na pozornici je tekla u potocima. Pjevač Tommy Karevik se u jednom trenutku spustio među publiku pa se mogao uloviti i koji selfie. I ovo je bio jedan od boljih koncerata ove godine.

Poslije Kamelota pa sve do 20:30 sam se klatio okolo festivalskog područja, obilazeći štandove.

A onda je u 20:30 počeo jedan od najboljih koncerata ovogodišnjeg festivala i jedan od onih koji ulaze u top koncerte svih 19 edicija Sweden Rock Festa koje sam do sad gledao: Myrath!

Oni su me izuli iz cipela kad su 2019. svirali 2 puta; prvi put po rasporedu a drugi put jer Behemouth nisu stigli pa su organizatori SRF-a pitali koga bi htjeli da svira ponovo. Glas je unisono otišao na stranu Myrath-a. Jedan od rijetkih trenutaka kad se i ja slažem s većinom. Myrath su bili predgrupa Kamelotu na tom mom budimpeštanskom koncertu ali taj koncert, zbog same pozicije benda, i nije bio ništa posebno. Izostao je spektakl, karakterističan za Myrath. Naravno, teško da ga ikoja predgrupa ima. Niti jedan glavni bend neće dopustiti da ga zasjeni predgrupa. To se dogodilo samo Black Sabbathu kad je uzeo tada polu-anonimuse, Van Halen, za pregrupu. Epilog je bio Black Sabbathov flop stoljeća.

Ovaj puta nam je Myrath pružio maksimum maksimuma koji je moguć za jedan metal bend istočnjačkog etno melosa; od plesača i mističnih ratnika do majstorskih akrobatskih igara s vatrom. Prostor ispred Sweden pozornice je bio krcat ljudima i ne bi me začudilo da u jednom od budućih izdanja SRF-a Myrath bude puno bolje pozicioniran nego ove godine.

Sve ove stvari koje sam nabrojio kao opis odličnog koncerta same po sebi ne bi vrijedile ništa da Myrath nemaju odlične pjesme a kao glazbenici i izvođači su naprosto kao savršeni stroj bez greške. Sat vremena u društvu Myratha je proletjelo za čas.

Svirali su: Into the Light, Born to Survive, Dance, Child of Prophecy, Lili Twil, Let It Go, Merciless Times, Heroes Beyond the Stars, Candles Cry, Jasmin, Believer

Nisam baš blagonaklono gledao na vijest da su Deep Purple jedan od headlinera. U Zagrebu na Velesajmu 2003. godine su mi bili grozni, 2005. na Sweden Rock Festu blagi kao sveta vodica a nešto bolji u Zagrebu u Areni 2017. Svaka čast njihovoj glazbi iz 70tih i 80tih, pa i početka 90tih, ali nekako se poklopilo da su (mi) se s dolaskom Steve Morse-a potpuno razvodnili. Kako je isti napustio bend 2022., njegovu poziciju je zauzeo Irac Simon McBride (prethodno u Sweet Savage i Snakecharmer, među ostalim bendovima u kojima je svirao). Početak koncerta sam dočekao na sigurnoj udaljenosti i s unaprijed zadanim ciljem da nakon par pjesama odjurim do nasuprotne pozornice (Rock stage) zauzeti što bolju poziciju za Europe. Prioriteti se znaju. Međutim, ono što je počelo dopirati iz zvučnika nije ni malo zvučalo kao hard rock za dom umirovljenika nego kao jedan odličan koncert. Simon je u Purple sjeo kao kec na desetku!

Kako je koncert odmicao ja sam se ipak približavao svojoj idealnoj poziciji za gledanje Europe. Pozitivna stvar uklanjanja velikog šatora (o čemu sam pisao u uvodu) je mogućnost gledanja i slušanja koncerta koji se odvija na Festival pozornici. Istina, jako je daleko ali zvuk se čuje odlično a za sliku se brinu veliki video ekrani bočno od pozornice. I ovce i novce. I dobra pozicija za nadolazeći koncert i gledanje i slušanje koncerta na udaljenoj pozornici.

Ne znam zašto, ali baš sam bio nabrijan na Europe. Zadnji put sam ih gledao 2019. na Barcelona Rock Festu i bili su i vrlo dobri. Sad su bili naprosto spektakularni! Norum je na moje veliko iznenađenje bio u izdanju kakvog ga nikad nisam vidio. Obično bi stajao nezainteresirano u nekom kutu pozornice i više djelovao kao član nekog pratećeg benda nego kao top gitarist top benda. Ovaj put se „polomio“ svirajući gitaru, pozirajući i gestikulirajući, u pravoj metal maniri. Set je bio presjek kroz njihovu cijelu diskografiju, barem jedna pjesma sa svakog albuma, osim s Prisoners in Paradise. Naravno, najviše sam se veselio pjesmama s The Final Countdown i mog favorita Out Of This World. Cijeli bend je izgledao, zvučao i ponašao se naprosto nevjerojatno. Teško je objasniti što ih je toliko inspiriralo te večeri. Prije nekoliko godina su bili headlineri i snimali dvd / live cd na ovom festivalu ali taj koncert nije bio niti 1% od ovoga što su nam sad priredili. Maestralno!

Svirali su: Walk the earth, Seven doors hotel, Rock the night, Scream of anger, Last look at Eden, Carrie, Love is not the enemy, Heart of stone, War of Kings, Sign of the Times, Stormwind, Ready or not, Superstitious Encore, Cherokee, Final countdown

09.06.2023. Treći dan

Vrata za publiku se otvaraju u 11 sati a mi s novinarskim akreditacijama možemo ući ranije. Tako sam zbog Maidenove „event“ majice danas došao ranije. Naime, jučer sam na zvaničnom „merch“ štandu vidio Maidenovu „event“ majicu za nordijsku turneju. Ona iz 2006. mi je jedna od najljepših Maidenovih majica / motiva uopće. Stoga sam si htio kupiti ovogodišnju. No, jako ih je malo došlo i bile su razgrabljene za čas, pogotovo moj L broj. Ali, rečeno mi je da bi sutradan moglo biti još nešto tih majica. Zbog toga sam već u 10 bio ispred štanda i kupio, za svaki slučaj, 2 takve majice.

Muvajući se okolo, svjedočih jednom nevjerojatnom prizoru. Prizoru kakvom sam i sam bio akter na Super Rock festivalu 1992. u Mannheimu, također s Maidenima kao headlinerima. Naime, čim su vrata otvorena nastala je jurnjava tko će prvi doći do pozornice i zauzeti što bolje mjesto za Iron Maiden! Razlika između mene i današnjih trkača je u tome što su se meni vrata otvorila u 8:00 pa sam morao čekati početak koncerta na ogradi, točno u ravini Nickovog bas bubnja, do 21:00 a sada je čekanje bilo 3 sata kraće. I tad je bila samo jedna pozornica pa nije bilo muvanja okolo niti seljenja od pozornice do pozornice nego si, manje više, cijeli dan proveo na jednom mjestu. Pa tko preživi, preživi. Ovdje je otežavajuća okolonost što je ovo festivalsko područje nekoliko puta veće (uostalom, ima 5 pozornica) nego što je tad bilo (samo s jednom) pa je taj šprint bio možda i kilometar dugačak.

Kad je prva grupa dotrčala, došao sam do jednog, koji je bio prvi, slikao ga i malo popričao s njim. Kaže da je na Maidenu u Geteborgu, na Ulevi stadion ušao 3. a sad mu je cilj bio ući prvi. Među toj grupi najbržih bio je i jedan tata s dosta mladim sinom (rekao bih da ima oko 10 godina!)

Švedski bend Tungsten je bio prvi danas. Solidno.

Na žalost, u 12:15 su se opet preklapala 2 benda koja sam htio vidjeti: kultni šveđani Sator čiji album Headquake je bio dosta zanimljiv kad je izašao 1992., na Rock stage, te kanadski melodični Coney Hatch na Sweden stage. Jedino rješenje je opet bilo pola pola.

Ali zato za bend koji je bio bukiran nastupiti u 13:15 na glavnoj, Festival, pozornici, nije bilo alternative: H.E.A.T.! Kad je pjevač Erik Gronwall napustio H.A.E.T., 2020. na njegovo mjesto se vratio pjevač Kenny Leckremo koji je bio na prva dva albuma. Bend je dugo godina imao 2 gitare pa je 2013. otišao gitarist Dave Dalone a ostao samo jedan Erik Hammarbach e da bi potonji otišao iz grupe 2016. a prethodni se vratio. Zadnji album Force Majeure su izdali 2022. godine. H.E.AT. je jedan od mojih najgledanijih bendova. Gledao sam ih u svim postavama i na svim mogućim formatima pozornica, od najmanje pozicije na SRF-u 2008. preko klupskih, manjih i većih festivalski e da bi konačno doživjeli svirati na glavnoj pozornici na Sweden Rock Festu. Bilo je jako zanimljivo vidjeti Kennyja koji me je odjećom, stasom, kosom i ponašanjem podsjećao na Bruce Dickinsona iz 1982. kako nastupa na istoj pozornici na kojoj će i Dickinson nastupati samo par sati docnije. Zanimljivo, ove godine nema tko nije imao bacače plamena na pozornici ali nikome nisu pristajali toliko uz ime kao H.E.A.T.-u. Nastojali su svirati barem jednu pjesmu sa svakog albuma. Bio sam jako znatiželjan čuti kako će Kenny pjevati pjesme s 4 albuma na kojima je Erik pjevao. Bez greške. Kad su bili mali, moji klinci su tražili da im puštam Living On The Run dok bi se negdje vozili autom pa mi je ta pjesma na neki način soundtrack tog dijela njihovog djetinjstva. A Shot Of Redemption je zatvorila još jedan koncert za pamćenje.

Svirali su: Back to the Rhythm, Dangerous Ground, Rock Your Body, Redefined Hollywood, Tainted Blood, One by One, Beg Beg Beg, 1000 Miles, Living on the Run, Nationwide, A Shot at Redemption

Obično je raspored takav da između bendova koji sviraju jedan iza drugoj na Rock / Festival pozornici bude 15 minuta pauze, ove godine, iz nepoznatog razloga, nije tako bilo nego je u par navrata drugi bend odmah počeo svirati čim bi prvi završio.

Stoga je uslijedila jurnjava do Rock pozornice kako bi se uhvatila svaka sekunda koncerta norveških sweet metal kraljeva, TNT. Nakon x odlazaka i još toliko povrataka, pjevač Tony Harnell je ponovo u bendu, kao i bubnjar Diesel Dahl. Uz, naravno, masterminda na gitari Ronnie Le Tekra. TNT su svirali na mom prvom hodočašću na Sweden Rock Fest. U knjižici s mojim rang listama, njihov kvartet albuma Knights Of The New Thunder, Tell No Tales, Intuition i Realised Fantasies jako visoko kotira s tim da mi je Intuition u top 100 albuma. Nakon uvodne klasike In The Hall Of The Mountain King koncert su počeli s pjesmom As Far As The Eye Can See s albuma Tell No Tales. Ronnie je bio standardno odjeven u svoju  indijansko-hipi bijelu opravu i standardno je virtuozno svirao gitaru. Iznenadio me izbor čak 3 pjesme s albuma My Religion iz 2004., iako za taj album vrijedi etiketa da je bio povratnički u sweet / glam metal. Tony Harnell i dalje pokazuje da je registar njegovih glasnica i dalje visok. Međutim, moram primjetiti da nešto nisu uspjeli pokrenuti publiku. Iako su svirali relativno rano, nakon rusvaja koji su napravili H.E.A.T., koncert TNT-a je izgledao kao slow motion na pozornici a kazalište u publici. Kako god, meni je koncert bio super uz završni komentar da je nevjerojatno kako pjesma Everyone’s a Star, vjerojatno njihov najveći hit, nije našla mjesto među 11 odsviranih pjesama.

Vrijedi reći, kurioziteta i statistike radi, da su u isto vrijeme na Sweden pozornici svirali Phil Campbell (ex Motorhead) i njegova kopilad. Neka ih što dalje od mene.

16:45 sam dočekao zacementiran ispred Sweden pozornice u iščekivanju nastupa bivšeg pjevača White Lion – Mike Trampa. Na žalost, jedinu priliku kad sam možda mogao gledati White Lion (s Mr.Big kao predgrupom) sam propustio 1991. u Minhenu. Tad su promovirali album Mane Attraction koji mi je najbolji i koji sam tada slušao dan i noć. Kasnije sam ga gledao 2x s Freak of Nature, oba puta u Minhenu 1993., pa u nekoj reinkarnaciji White Lion u Trstu te njega solo upravo ne Sweden Rock Festu. S Freak of Nature nije svirao niti jednu pjesmu od White Lion ali zato je na svim ostalim koncertima repertoar bio mahom njihov. Tako je i ovaj koncert najavljen pod imenom: Mike Tramp – Songs of White Lion. Počeo je s Lonely Nights pa meni top pjesma Hungry pa Tell Me. Mike je u svojim komentarima između pjesama stalno evocirao uspomene na zlatne 80te. Čak je bio i dosta duhovit. U jednom trenutku je rekao da je jedva stao u hlače koje je čuvao još iz tog doba. Set od 10 pjesama je za čas proletio. Ne pamtim da je na nekom njegovom koncertu na SRF-u do sada bilo ovako puno ljudi.

Švedska metal scena je izuzetno živa i raznovrsna. U tom moru bendova i žanrova, po zakonu velikih brojeva, mora se naći za svakoga po nešto. Jedan od takvih bendova, koji nisu prvoligaši ali izdaju solidne albume i uvijek imaju odlične koncerte su i power metal bend Bloodbound, koje sam već dva puta ovdje i gledao. Sad su imali najbolji status i daleko najbrojniju publiku od ta tri nastupa. Pozornicom je dominirao veliki pano s naslovnicom albuma Creatures Of The Dark Realm. Ugodno provedeno vrijeme gledajući ih.

Na žalost žrtvovao sam gledanje koncerta Powerwolf iz neke dobre, pozicije blizu Rock pozornici, kako bih ušao u fan pit i osigurao si najbolje mjesto za Maiden. Ona mjesta na koja su dojurili junaci s početka današnje priči meni uopće nisu dobra jer je pozornica dosta visoka a teren mjestimično pada pa je vidljivost pozornice upitna. Ja sam na vrijeme napravio inspekciju terena i vidio koja je najbolja točka. I još jedan kuriozitet. Ove godine je prvi put uveden sigurnosni prolaz u ravnini sredine pozornice pa prema miks pultu. Tako je stvoren lijevi i desni fan pit. Naravno, svi su odjurili u lijevi, stajati ispred Adriana Smitha. Nitko od die-hard fanova nije šljivio Gersa ni 5 para.

Iron Maiden sam gledao nekidan u Ljubljani, 28.05. na prvom koncertu njihove The Future Past turneje za koju je rečeno da će u setu sadržavati 5 pjesama sa Senjutsu i 5 sa Somewhere in Time albuma. Obzirom da mi je prvi koncert u životu bio 11.09.1986., Iron Maiden u Zagrebu na Somewhere in Time turneji, i da mi je taj album top 3 Maidena a po sentimentalnosti možda i najdraži, mome ushitu nije bilo kraja. Samo je bilo pitanje koliko ću ih puta, i gdje, gledati na ovoj turneji. 3. koncert moje Maiden turneje je zakazan u O2 areni u Londonu 7.7.23.

Malo ću se osvrnuti na ljubljanski, prvi koncert na turneji. Iako su najave govorile da će pozornica biti u stilu Somewhere In Time iz 1986., sve dok nisam čuo uvodne taktove Vangelisove Blade Runner teme bio sam na iglama. A onda mi je pao kamen sa srca. Ovdje sam puna 2 sata stajao ispred pozornice čekajući početak koncerta. Zadnjih godina imam pravilo da Maiden moram gledati najmanje jednom u dvorani i najmanje jednom na otvorenom. Iako se Maidenov koncert na otvorenom ne može mjeriti s onim u dvorani, ako već „moram“ gledati vanjski koncert, onda je SRF idealno mjesto. Na nekom drugom open air festivalu ili na njihovom samostalnom koncertu (kao u Bečkom Novom Mestu 2022.) ne bi bilo šanse doći tako blizu pozornici tako rano pred koncert. Ako ništa drugo, vrijeme sam kratio gledajući kako se glancaju zadnji detalji na pozornici pred početak koncerta. Točno u 21:00 preko razglasala se prolomila Doctor, Doctor od UFO. Iskreno, uopće ne znam koja je svrha tih uvodnih pjesama? Da zagrije publiku? Za što? Za Maiden??? Meni je to potpuno suvišno. Nakon nje je konačno počeo koncert a pod tim mislim da je počela Vangelisova pjesma. Još je bio dan pa šaranje reflektora i svjetlosnih topova nije imalo nikakvog smisla. Nakon uvodnog dijela pjesme Caught Somewhere In Time koji je pušten s trake (razumiju li me uopće mlađe generacije kad kažem „s trake“?), bend je izletio iza zavjesa i počeo tu pjesmu u stvarnosti svirati. Malo je osjećaja koji u meni izazivaju takav ushit kakav je gledanje Maidena na ovoj turneji. Stvarno je izgledalo kao da sam se vratio u 17-godišnjeg sebe kad sam ih prvi put gledao, nakon toliko godina iščekivanja.

Ni Maiden nisu odoljeli pomodarstvu pa su i oni imali led displeje u pozadini ali samo s bočnih strana. U centralnom dijelu su i dalje bili klasični Maidenovi panoi. Početak je očekivano bio s omotom albuma Somewhere In Time, temom futurističkog grada. Dickinson je istrčao par trenutaka nakon izlaska benda dajući i svojim izgledom obol temi koncerta: futuristički mantil i naočale, kosa uvezana u rep; kao da je i sam izašao iz filma Blade Runner. Maiden su prvi puta nakon istoimene turneje (1986/7) u svoj set stavili pjesmu Caught Somehere In Time, jedan nepravedno zapostavljeni dijamant, pjesmu koja se nalazi u svim mojim varijantama best of Maidenovih pjesama. Stranger In The Strange Land je kratko bila u setu povratničke turneje 1999. ali je nakon samo nekoliko koncerata Smithov tata umro pa je Smith odlučio tu pjesmu umiroviti u tatin spomen (tako je barem priča kružila zašto je pjesma ispala s popisa). Tu sam nekako bio najskeptičniji hoće li ju svirati ili ne. Na moje oduševljenje, poznati bas + bubanj uvod je krenuo odmah po završetku prve pjesme. Toooo! Inače, to je jedina njihova (naglasak je na njihova) pjesma koja završava s fade outom na albumu (ta druga, ne-njihova je obrada Women In Unifom). Ovdje je, naravno, pjesma imala svoj logični završetak. Zastor se mijenja i postaje jasno da je sljedeća pjesma The Writing On The Wall. Kad je kao singl izašla 2021. nikako ju nisam mogao svariti. Zapravo, nikako ju nisam mogao staviti u Maidenov okvir. Ali s vremenom mi je sjela. Maiden su malo promijenili izbor pjesama sa zadnjeg albuma Senjutsu. Na drugom dijelu Legacy Of The Beast turneje su svirali prve 3 pjesme s albuma (s kojima su i počinjali koncerte). Sad je uslijedila The Future Past, prema kojoj je turneja i nazvana. U Ljubljani je doživjela svoju live premijeru. Uz nju je došao i novi pano čiji je motiv bio nekakav hibrid naslovnice singla Wasted Years iz 1986. i detalja s albuma Senjutsu. To je bio i reklamni motiv za turneju a nalazi se i na majicama. Još je jedna pjesma s albuma Senjutsu doživjela svoju live premijeru na ovoj turneji – Time Machine. Potpuno iznenađenje je bio odabir The Prisoner za set. Ovaj put je pano bio tematski vezan za seriju o kojoj je pjesma i nastala. Nekako tih dana u medijima je Steve Harris govorio kako su se 1982. zeznuli i na album stavili pjesmu In Gangland a trebali su Total Eclipse. On je je završila na B-strani singla Run To The Hills i čak su ju svirali na Beast On The Road turneji 1982. Meni bi bila fora da su, recimo, nju odsvirali umjesto The Prisoner. Iako je i The Prisoner poslastica koju ne serviraju često (zadnji put na Maiden England turneji 2014.). Kako klinac sam obožavao bubnjarski uvod Clive Burra. Taj zvuk bubnjeva i taj uvod su mi uvijek bili top.

Potpuno novi pano je nagovijestio još jednu pjesmu koja je svjetlo dana ugledala tek na ovoj turneji: Death Of The Celts. To je još jedan u nizu fenomenalnih epova, ovaj put s albuma Senjutsu. Gledajući ih kako sviraju takve pjesme, čovjek ima osjećaj da gleda film. Audio vizualni dojam njihovog koncerta je nevjerojatno sugestivan.

 

Kad je već ovo turneja rariteta i premijernih izvedbi nekih pjesama, ne bi li bio dar s neba da su umjesto Can I Play With Madness (1988. sam prvi put pomislio da su izdali neku pjesmu koja nije dogmatična – da joj se kvaliteta ne smije dovoditi u pitanje!) odsvirali pjesmu za koju se svi slažu da treba doživjeti live premijeru (uključujući i Harrisa) – Only The Good Die Young? Kad su već izostavili Infinite Dreams s Maiden England turneje (navodno je prezahtjevna za suvremenog Dickinsona) Only The Good Die Young bi se savršeno uklopila. Daleko od toga da je nešto bilo problematično s Can I Play With Madness. Valjda i njima treba malo odmora pa sviraju malo jednostavnije pjesme. Ploču Somewhere in Time sam kupio u ponedjeljak, 24.11.1986. u 16:35, u robnoj kući Tena u Slavonskom Brodu. Trgovina je radila dvokratno pa nisam mogao odmah poslije škole nego sam morao čekati da se otvori u 16:30. Kako sam taj dan 5.sat imao ekonomiku a grozio sam se tog predmeta, zbrisao sam sa sata i otišao u Tenu gledati ploče. Herc me strefio kad sam na rotirajućoj polici vidio taj album. Na žalost, morao sam se vratiti u školu odraditi još 2 sata i čekati do 16:30. Ne moram ni spominjati da sam bio na vratima kad je prodavačica otključavala u 16:30. Cijeli ovaj uvod pišem zbog sljedeće pjesme koju su svirali a koja mi je odmah, na prvu bila jedna od favorita, prvenstveno zbog onog centralnog dijela pjesme Take my hande, i’ll take you the other side… i onog zbornog pjevanja. Heaven Can Wait je zadnji put svirana 2008. Nakon što je uz Can I Play With Madness pano bio naslovnica tog singla iz 1988., uz Heaven Can Wait je ponovo pano bio s početka koncerta – naslovnica albuma Somewhere in Time. Bruce je ponovo obukao svoj mantil ali ovaj puta bez naočala. U drugom dijelu pjesme je na pozornicu izašao kiborg Eddie kojega je spremno dočekao Dickinson s laserskim topom pa smo prisustvovali intergalaktičkom dvoboju. Obzirom da je Dickinson ostao na pozornici, ispada da se Eddie povukao podvijena repa. Nekad su za taj zborni dio Maideni dovodili na pozornicu goste (bilo pregrupu, bilo roudije) ali je ovaj puta to izostalo. Iskreno, još bolje.

Od svih strahova i nadanja, najveće emocije su bile vezane uz vječno pitanje: hoće li sada konačno svirati Alexander The Great? Ako sada neće, onda stvarno nikad neće. Mislim da ne postoji univerzalni koncenzus oko neke pjesme kao oko Alexandera. Kad se počeo otvarati pano s motivom iz grčke Antike i na njemu Eddie The Great, više nije bilo nikakve sumnje. Pred sami početak turneje Dickinson je pokušao dati objašnjenje zašto tu pjesmu nisu nikada svirali. Ako sam dobro shvatio, Adrian Smith, koji je dominirao na tom albumu, se malo zaigrao s tehnologijom tog doba kad su snimali album i kasnije mu je bilo teško to odsvirati uživo. Gledajući i slušajući fantastičnu izvedbu ove pjesme, nisam vidio u čemu je bio problem.

Ta pjesma je bila poklon za die hard fanove a sljedeća, Fear Of The Dark, za masu. Osobno, ja bih ju rado zamijenio s jednom od 100 boljih Maidenovih pjesama ali tko sam ja kontra 40.-50.000 fanova koji su bili u ekstazi dok su ju Maiden svirali. Interakcija benda, odnosno, Dicknsona i publike je uvjerljivo najintenzivnija za vrijeme ove pjesme. A najglasnija je i participacija publike kad pjeva oooo-o-o-o-oooo. Teatralno gledano, Dickinson mi je bio bolji kao grobar na The Legacy Of The Beast turneji s lanternom koju je nosio nego sada. Istina, da nema Fear Of The Dark u setu, Gers bi ostao bez dnevnice.

Somewhere In Time kompletna naslovnica i stražnja strana albuma su bili pano koji je pratio zadnju pjesmu. Naravno, Iron Maiden. Jedino mi je Senjutsu font kojima su bila napisana slova IRON MAIDEN na tom Somewhere In Time omotu izgledao potpuno neprirodno. Kao i na The Legacy Of The Beast turneji, Dickinson je izašao u kožnjaku, kao pravi nepatvoreni metalac. Eddie, čija se glava ovaj put pojavila iznad bubnjeva i Nicko McBraina je imao samurajsku glavu nesamurajske roza boje.

Malo tko bi se usudio početi bis s pjesmom koju još nikad nisi izveo i još k tome 11:20 minuta dugačkom. Kad su Maiden u pitanju, nikakve norme ne postoje. Hell On Earth, sa Senjutsu. Ovaj put je na panou u prvom planu bio feminizirani Eddie kao njujorški kip slobode, odnosno rimska božica slobode. A u pozadini je bio postapokaliptični grad prekriven pijeskom. Maiden su ovdje obilato koristili bacače plamena da dočaraju atmosferu pjesme.

Nezaobilazni The Trooper (s pratećim panoom) je opet digao publiku. Htjedoh reći na noge, ali svi su ionako stajali. Somehere In Time krug je zatvoren s Wasted Years. Iako je prošlo 37 godina od objavljivanja albuma Somewhere In Time, vrijeme provedeno s njime je bilo sve samo ne izgubljeno.

Apsolutno najbolji koncert ovogodišnjeg Sweden Rock festivala i jedan od najboljih ikada na tom festivalu. Spaktakl za sva vremena.

Kasnije sam saznao da je najveća posjeta ikada na Sweden Rock festu bila upravo za vrijeme koncerta Iron Maiden.

Svirali su: Caught somewhere in time, Stranger in a strange land, The writing on the wall, Days of future past, The time machine, The prisoner, Death of the Celts, Can I play with madness, Heaven can wait, Alexander the Great, Fear of the dark, Iron Maiden Encore, Hell on earth, The trooper, Wasted years

Nastup Behemoth-a na SRF-u  2010. sam opisao kao polarnu reinterpretaciju pakla. Tome je pogodovalo nevjerojatno hladno vrijeme te godine za vrijeme Sweden Rock Festa. Bio sam impresioniran njihovim tadašnjim nastupom (iako oni nisu bend koji volim, slušam, pratim i čije koncerte pohodim). Ovaj puta je izostala ta polarna komponenta jer je temperatura bila ugodna proljetno-ljetna ali je sve drugo bilo u Behemoth stilu.

Nisam gledao cijeli koncert Behemotha jer sam želio vidjeti i dio koncerta melodičnog benda Perfect Plan.

Threshold je svojim nastupom na Blaklader pozornici zatvorio treći dan. Sredinom 90tih, u vrijeme kad je eksplozija grunge-a izazvala pomrčinu metalnog sunca, spas sam pronašao u progresivnom metalu koji se tada rađao. Na jednoj kazeti koju mi je snimio prijatelj iz Zadra, Valentino, s novim, progresivnim bendovima, bila je i pjesma Sunseeker s njihovog drugog albuma Psychedelicatessen. Instantno sam se zalijepio za njih. Prvi put sam ih uspio gledati tek 2013. i to dva puta, na SRF-u i u Ljubljani na promociji albuma March Of Progress. Threshold su ovaj put bili na turneji povodom albuma Dividing Lines koji je izašao 2022. i pokupio izvrsne kritike. Pjevač Glynn Morgan, koji je pjevao na Psychedelicatessen albumu se 2017. vratio u bend pa sam ga imao priliku prvi puta vidjeti uživo. Iako na moju žalost nisu svirali ništa s tog albuma, koncert je bio progresivni tour de force.

10.06.2023. Četvrti dan

Na žalost, neki dani su prepuni odličnih bendova pa dolazi do preklapanja bendova a neki su relativno loši pa se pola dana nema što gledati. Ova subota, zadnji dan ovogodišnjeg festivala je po mome mišljenju jedan od najslabijih dana svih mojih 19 Sweden Rock Festivala.

Dan su otvorili šveđani Abramis Brama. Zanimljivo, oni su svirali i na mom prvom festivalu, 2004. (također i 2009. i 2015.).

Do dana današnjem nisam shvatio u čemu je štos s Mammouth WVH. Osim što je sin jednog od najvećih tata u povijesti, i što je kao 16-godišnjak počeo svirati u tatinom i stričevom bendu, zamijenivši (gotovo nezamjenjivog) basistu, u njegovoj glazbi nisam vidi ni trun zanimljivosti. Iako me ništa prethodno čuto u ikakvom audio-vizualnom izdanju nije ponukalo na daljnje slušanje, iz pijeteta prema navedenom Tati, dao sam si zadatak dati mu šansu. Na žalost, još mi je bilo dosadnije gledati i slušati uživo nego gledati i slušati kod kuće na mobitelu. Ta glazba nema ni T od trunke metala ili B od barem hard rocka u sebi. To je neki obični pop rock kojemu uopće nije mjesto na ovo mjestu. A o statusu na festivalu (Rock stage) da i ne govorim.

Bilo je pravo osvježenje nakon Mammoutha otići pogledati „vilenjake“ iz Twilight Force. Na jednom od njihovih nastupa, 2016., sam ih gledao u društvu basiste Sabatona, Pera Sundstroma.

Ovaj put je bilo 15 minuta vremena poslije koncerta Twilight Force za bezbolnu selidbu ispred Rock pozornice kako bi se ulovio početak koncerta Symphony X, titana progresivnog metala. Na njihova 2 nastupa 2007. i 2012. sam imao primjedbi jer mi je njihov zvuk bio loš (što me čudilo obzirom na perfekciju produkcije koju gaje na albumima) ali je zato nastup 2016. bio spektakularan. I takve ih želim i pamtiti. Ovaj koncert spada među bolje.

Od 15:45 do 17:00 smo na Festival pozornici svjedočili spektaklu koji ću dugo pamtiti: Skid Row s novim pjevačem, Šveđanima a i meni, dobro poznatim bivšim pjevačem grupe H.E.A.T., Erikom Gronwallom. Čovjek je na jubito stavio obradu od Skid Row 18 & Life i na osnovu nje dobio pjevača top benda. A bend je dobio top pjevača, jednog od, ako ne i najboljeg pjevača iz mlade garde (post 2010.). I još boljeg frontmena. Kakav je to bio show! Prostor ispred Festival pozornice je bio krcat iako je bilo tek rano popodne.

Meni je ovo bio apsolutno najbolji koncert od Skid Row u životu. Osim Erika, tome je jako doprinijeo izostanak basiste Rachel Bolana iz obiteljskih razloga. Zamijenio ga je njihov gitarski tehničar Casey Sproatt. U čemu je bila ljepota Rachelovog izostanka? Nije bilo njegove omiljene pjesme od Ramones koju osobno i pjeva, Pet Cemetery. On ju voli a ja ju ne mogu smisliti. Još manje mogu smisliti kako ju Skid Row izvodi, onkraj toliko njihovih dobrih pjesama koji zbog nje nemaju mjesto u setu. Erik nas je proveo kroz set od 16 pjesama, od toga 7 sa Slave To The Grind albuma i 6 s prvog, kao da je on tada bio originalni pjevač, te 3 sa zadnjeg albuma, na kojemu on pjeva, The Gang’s All Here. Njegova energija na pozornici je ravna nuklearnoj eksploziji. Rijetko kada je neki veliki bend našao tako adekvatnu zamijenu za pjevača koji je bio ikona benda. Padaju mi na pamet samo Ozzy / Dio i Lee Roth / Hagar priče. 75-minutni koncert je proletio kao u trenu. Definitivno jedan od top koncerata na SRF-u ove godine.

Kako ZZ Top i dalje postoji, bez obzira na smrt basiste Dusty Hilla, ne vidim neku svrhu u angažiranju solo benda gitariste Billy Gibbonsa koji je ionako gro seta svirao pjesme od ZZ Top uzevši prilično dobru poziciju na Rock pozornici.

Iako o Panteri nemam ni malo dobro mišljenje (mada iznimno cijenim album Cowboys From Hell) i cijela ta stvar o njihovom kvazi reunionu (basiste i pjevača) koji uključuje i Zakk Wylda na gitari i Charlie Benantea na bubnjevima, mi ide generalno na jetra. Naime, tko je bio željan čuti i vidjeti Panterine pjesme, imao je Phil Anselmove The Illegals koji su svirali Panterinu tezgu. Čisto sumnjam da Rex Brown sad čini takvu strašnu razliku e da bi današnja Pantera opravdala prašinu koja se oko njih digla zadnjih mjeseci. No, more ljudi koje je bilo ispred Rock pozornice mi je davalo do znanja da sam u manjini. Zauzevši prilično dobru poziciju, ostavio sam svoje predrasude sa strane i počeo gledati koncert. Bio bih licemjer kad bih rekao da je koncert bio loš. Što zbog dobrog Panterinog koncerta, što zbog enormne gužve (bio sam jako blizu pozornici), propustio sam koncert nove ženske nade Chez Khane, koju sam gledao relativno nedavno na festivalu u Belgiji. Panterin koncert je bio, onako na prvu rečeno, bio intenzivan. Sigurno me nisu impresionirale pjesme jer osim cijelog i pola Vulgar Display Of Power albuma, meni se ništa drugo ne sviđa. Dapače, grozim se svega ostalog (mada imam sve njihove albume u cd kolekciji). Ali nastup je zbilja bio impresivan.

Sama najava grupe Ghost kao headlinera mi je bila razočaravajuća, iako me je moje slučajno gledanje njihovog koncerta na SRFu izulo iz cipela. Iako tad nisam znao niti jednu njihovu pjesmu, niti išta o njima, osim da postoje i koje albume imaju, taj koncert je najblaže rečeno bio spektakularan. Mislio sam proći pokraj pozornice na kojoj su svirali kao pokraj turskog groblja, ali sam odmah ostao hipnotiziran čim sam došao dovoljno blizu pozornici da mogu vidjeti i čuti što se na njoj zbiva. Nekako mi to na kraju nije bilo dovoljno da ih počnem slušati, iako sam kupio nekoliko njihovih cdova nakon tog koncerta. Nije se dogodilo ono što se dogodilo nakon Volbeat, da slušam album Outlaw Gentlemen & Shady Ladies danima.

Iako nisam znao Ghostov glazbeni opus, od ovog koncerta sam u najmanju ruku očekivao maidenovski spektakl. Ako su ga mogli napraviti kao puno manji bend na manjoj pozornici onda su očekivanja za prvi headlinerski nastup na Sweden Rock Festivalu bila velika. Na žalost, od tog filma nije bilo (gotovo) ništa. Od spektakla nije bilo ni s, glazba me nije impresionirala a Toby je, poput svog njemačkog imenjaka Tobiasa Sammeta, udavio pričanjem na pozornici. Do sad sam samo s jednog headlinerskog nastupa otišao nakon prve pjesme (neshvatljivo angažiranje Soundgardena kao headlinera 2012. – možda za Lollapallozu ali za SRF je bilo kao prst u oko) ali sam se muvao po festivalskom području dokle god je bilo žive duše i dok su štandovi radili. Sad je bilo prvi put u povijesti mojih dolazaka na SRF da sam nakon par pjesama otišao na samo s koncerta nego i s festivala. Svakako je tome kumovalo da iza njih više nitko nije svirao i da je bio zadnji dan festivala ali nadasve i prvenstveno je njihov nastup presudio.

Čak i takav završetak festivala nije mogao zasjeniti sve ono što je bilo dobro a dobrog je bilo vagon! Dapače, ovo izdanje SRF-a spada u bolju polovicu.

Osim gužve zbog velikog broja posjetitelja, imam još jednu primjedbu, nešto što me po prvi puta neugodno iznenadilo. Smanjili su satnicu bendovima! Sva veličina, ljepota i grandioznost Sweden Rock Festivala je upravo u tim satnicama ležala. Kad si gledao bend na SRF-u onda si stvarno mogao reći da si gledao jer su samo oni no name i najmanji imali 45 minuta, ostali 60 i 75, co-headlineri 90 minuta a headlineri koliko su htjeli. Sad više nitko osim headlinera i to samo na glavnoj, Festival pozornici, nema više od 75 minuta. Osim toga, sve završava oko ponoći a prije su bendovi svirali i do 2 iza ponoći. To je za mene ogroman korak unatrag u odnosu na sva dosadašnja izdanja. Kad sam pitao organizatore, rečeno mi je da je satnica stisnuta zbog velikog broja bendova. Zašto ih onda uopće zovete toliko??? Na žalost, 171.580 argumenata govori u njihovu korist a samo sam ja s druge strane.

Živi bili pa vidjeli kako će se stvari odvijati dogodine.

Da završim priču u pozitivnom tonu, moram reći da je vrijeme ove godine bile nevjerojatno. Nikad ovako lijepo i toplo nije bilo, uključujući i noći. Obzirom kakve sam polarne drame znao proživljavati, ovo je bila ljetna rapsodija.

 

Saša Jurišić – Zagreb, lipanj 2023.

Scroll to top